Toon cursussen op rechtsgebied

Masterclass Strafrechtelijk bewijs

19 november 2019 - De Nieuwe Poort Amsterdam

Prof. dr. Peter van Koppen
 • DOCENT(EN):
  Prof. dr. Peter van Koppen
 • LOCATIE:
  De Nieuwe Poort Amsterdam
 • TIJD:12:30 tot 17:30 uur
 • PRIJS:395
 • DATUM:
  19 november 2019
 • PO-PUNTEN:4
 • DATUM:19 november 2019
De Nieuwe Poort Amsterdam

In deze verdiepende masterclass wordt u aan de hand van praktijkgevallen geleerd systematisch bewijsverweren toe te passen. Professor Peter van Koppen leert u op welke manieren bewijs kan worden gewaardeerd. Daartoe worden bewijstheorieën besproken aan de hand van bekende en minder bekende strafzaken. Na afloop van deze cursus bent u beter in staat bewijstheorieën strategisch in te zetten en zo het verschil te maken in zaken. 

4 PO-PUNTEN Nederlandse Orde van Advocaten

Niveau & Doelgroep

De deelnemer beschikt over basiskennis van het straf(proces)recht. Deze cursus is bedoeld voor advocaten en andere academisch geschoolde juristen. 

Inleiding

Centraal staat het bewijs en de bewijsmiddelen die kunnen worden aangevoerd. In elke strafzaak speelt bewijs een rol: meestal gaat dat over de vraag of de verdachte het misdrijf pleegde of niet. 

In de meeste zaken is het beantwoorden van die vraag vrij eenvoudig omdat er veel bewijs is. In een deel van de zaken is het een stuk ingewikkelder en spelen allerlei bewijsvragen een rol. Die vragen gaan dan over de manier waarop bewijs moet worden gewaardeerd. 

Cursusvorm

In deze cursus wordt een theoretische inleiding gegeven aan de hand van praktijkgevallen. U leert op welke manieren bewijs kan worden gewaardeerd en wat de resultaten zijn van die waardering. Daartoe worden bewijstheorieën besproken aan de hand van bekende en minder bekende strafzaken, steeds aan de hand van concrete bewijsmiddelen. 

In grote lijn worden de volgende onderwerpen behandeld:

 • Wanneer bewijst een bewijsmiddel iets en in welke mate?
 • Wat zijn scenario's en hoe worden die gebruikt voor het waarderen van bewijs? 
 • Hoe werkt forensisch- technisch bewijs in het algemeen en hoe zit dat met andere vormen van bewijs, zoals getuigenbewijs?
 • Wat zijn sterke en minder sterke kanten van bewijs en hoe kan bewijs worden bestreden?
 • Voorbeelden van bewijs in jurisprudentie (uitspraken van de Hoge Raad).

Doelstelling

Na de cursus bent u op de hoogte van de meest recente ontwikkelingen in jurisprudentie met betrekking tot (de waardering van) bewijs. U kunt bewijs op effectieve wijze inzetten in procedures en bent op de hoogte van de werking van verschillende soorten bewijs. 

Sinds 2003 is prof. dr. Peter van Koppen (1953) hoogleraar Rechtspsychologie aan de Faculteit de Rechtsgeleerdheid van de Vrije Universiteit Amsterdam. Hij is psycholoog. Hij studeerde psychologie in Gronningen (doc. psych. 1978) en rechten in Groningen en Amsterdam (kand. jur. 1977). Hij promoveerde in 1984 in de Rechtsgeleerdheid aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. 

    

De Nieuwe Poort Amsterdam
Claude Debussylaan 2
1082 MD Amsterdam

Aanmelden voor deze cursus

U ontvangt na aanmelding een bevestiging per e-mail.