Ing. Jaś van Driel

Daarnaast is ingenieur Jaś van Driel landelijk onafhankelijk deskundige voor de Nederlandse politie- academie en levert daarbij expertise op het gebied van categorisering van wapens, daarbij uitgaand van een analyse van de technische eigenschappen daarbij en het bepalen of een wapen vrijgesteld is of niet. 

Daarnaast levert hij expertise op het gebied van interpretatie van wetgeving, zowel nationaal als internationaal (Europees niveau). Daarbij zijn voorwerpen die onder Categorie I sub 7 van de WWM vallen (of niet) en luchtdrukwapens een bijzonder aandachtsgebied. 

Tussen 2006 en 2008 was ing. Jaś van Driel consultant voor de rapporteur van het Europees Parlement tijdens het opstellen van de EU Weapons Directive 2008/53/EC. Tussen 2016 en 2017 was hij consultant voor de rapporteur van het Europees Parlement en de zetel en leden van het IMCO-commitee te Brussel en Strasbourg tijdens het opstellen van de EU Weapons Directive (EU) 2017/853. Van 1978 tot 1990 was hij werkzaam voor KLM als flight engineer en van 1990 tot 2011 was hij piloot.

Lees hier het interview met Jan Vlug en Jaś van Driel over wapens en strafrecht.

Ing. Jaś van Driel

Ingenieur Jaś van Driel is sinds mei 2013 geregistreerd als gerechtelijk deskundige op het vakgebied 006.2 "Toetsing aan de Wet Wapens en Munitie". Sinds 1984 is ing. Jaś van Driel consultant wapens en wapenwet- en regelgeving, zowel Nederlandstalig als internationaal (Fare Consultants).