Toon cursussen op rechtsgebied

Jeugdstrafrecht Praktisch en Actueel

5 december 2019 - De Nieuwe Poort Amsterdam

mr. Monique van der Zouw
 • DOCENT(EN):
  mr. Monique van der Zouw
 • LOCATIE:
  De Nieuwe Poort Amsterdam
 • TIJD:09:30 tot 15:00 uur
 • PRIJS:349
 • DATUM:
  5 december 2019
 • PO-PUNTEN:4
 • DATUM:5 december 2019
De Nieuwe Poort Amsterdam

Tijdens deze cursus krijgt u praktische handvatten aangereikt met betrekking tot de verdediging in jeugdstrafzaken. Onderwerpen: adolescentenstrafrecht, mediation, actuele ontwikkelingen zoals EU- richtlijn 2016/800 (waarborgen jeugdige verdachte), actuele jurisprudentie en wet- en regelgeving.

4 PO-PUNTEN Nederlandse Orde van Advocaten

Jeugdstrafrecht praktisch en actueelNiveau & Doelgroep

De deelnemer beschikt over basiskennis van het jeugdstrafrecht. Deze cursus is bedoeld voor advocaten en andere academisch geschoolde juristen. 

Inleiding

Tijdens deze cursus staat de praktijk van het jeugdstrafrecht centraal. Aan de hand van actuele jurisprudentie en wet- en regelgeving wordt u door mr. Monique van der Zouw meegenomen in de belangrijkste kernbegrippen van het jeugdstrafrecht. 

Cursusvorm

Tijdens deze cursus krijgt u praktische handvatten aangereikt met betrekking tot opstelling in jeugdstrafzaken. Ook wordt stilgestaan bij de toepassing van het adolescentenstrafrecht en de mogelijkheid van mediation in jeugdstrafzaken. 

Onderwerpen die tijdens deze cursus aan bod komen:

 • de implementatie van de EU- richtlijn 2016/800 betreffende procedurele waarborgen voor kinderen die verdachte zijn in een strafprocedure;
 • actuele rechtspraak op het gebied van jeugdstrafrecht;
 • actuele ontwikkelingen in wet- en regelgeving;
 • mediation in jeugdstrafzaken. 

Doelstelling

Na deze cursus bent u volledig op de hoogte van de meest actuele ontwikkelingen op het gebied van het jeugdstrafrecht. 

Mr. Monique van der Zouw is werkzaam in het familie- en jeugdrecht en strafrecht. Daarnaast is zij sinds 2001 mediator en staat zij bij het MfN (voorheen NMI) geregistreerd als mediator. Zij is aangesloten bij de VNJA (Vereniging Nederlandse Jeugdrecht Advocaten) en de VMSZ (Vereniging Mediators in Strafzaken).

Daarnaast is mr. Monique van der Zouw sinds 1 januari 2013 rechter- plaatsvervanger in de rechtbank Rotterdam inzake strafzaken die meervoudig worden behandeld. Verder is zij ingeschreven als bijzondere curator bij de rechtbank Haarlem, waarbij zij wordt benoemd door de rechtbank teneinde de belangen van minderjarigen te vertegenwoordigen. In de periode 2006 tot 2013 was mr. Monique van der Zouw lid van de klachtencommissie van (destijds) Bureau Jeugdzorg Noord- Holland. 

   


De Nieuwe Poort Amsterdam
Claude Debussylaan 2
1082 MD Amsterdam

Aanmelden voor deze cursus

U ontvangt na aanmelding een bevestiging per e-mail.