Toon cursussen op rechtsgebied

Masterclass ondernemingsrecht en overnamepraktijk

9 december 2019 - De Nieuwe Poort Amsterdam

Prof.mr. Bas Steins Bisschop
De Nieuwe Poort Amsterdam

De hoogleraren Bas Steins Bisschop (Nijenrode Business University) en Kid Schwarz (EUR) nemen u een dag mee in de fundamenten en actuele ontwikkelingen binnen het ondernemingsrecht met een bijzondere focus op overnames. Een greep uit de onderwerpen: machtsverhoudingen tussen organen, risico's tijdens het overnameproces, rol van de OR, Corporate Governance Code en reflexwerking in de overnamepraktijk, schadevergoedingsaspecten, doorwerking aandeelhoudersovereenkomst. 

6 PO-PUNTEN Nederlandse Orde van Advocaten

Niveau & Doelgroep

De deelnemer beschikt over basiskennis van het ondernemingsrecht en de overnamepraktijk. Deze cursus is bedoeld voor advocaten en andere academisch geschoolde juristen. 

Inleiding

Tijdens deze cursus komen de fundamenten en actualiteiten van het ondernemingsrecht tegen de achtergrond van de overnamepraktijk aan bod. In het bijzonder wordt aandacht besteed aan het familiebedrijf als entiteit. 

Cursusvorm

Prof. mr. Bas Steins Bisschops en prof. mr. Christiaan Schwarz nemen u mee in de fundamenten en de actuele ontwikkelingen binnen het ondernemingsrecht en de overnamepraktijk waarbij de volgende onderwerpen aan de orde komen:

 • de machtsverhoudingen tussen de organen;
 • bermbommen tijdens het overnameproces;
 • rol van de OR;
 • Corporate Governance Code en de reflexwerking in de overnamepraktijk
 • 403- verklaring;
 • duurzame structurering bedrijfsopvolging;
 • earn- out;
 • minderheidsaandeelhouders aan zijde van verkoper;
 • due diligence;
 • schadevergoedingsaspecten bij overtreding documentatie in overnametraject;
 • bestuurdersaansprakelijkheid bij koper en verkoper;
 • soorten aandelen;
 • doorwerking aandeelhoudersovereenkomst. 

Doelstelling

Na afloop van deze cursus bent u weer volledig op de hoogte van de meest actuele ontwikkelingen op het gebied van ondernemingsrecht en beschikt u over praktische handvaten die direct toepasbaar zijn in de overnamepraktijk. 

Prof.mr.dr. Kid Schwarz

Prof.mr. C.A. Schwarz (1954) studeerde notarieel recht aan de Rijksuniversiteit te Leiden (1978), en Nederlands recht aan de Vrije Universiteit te Amsterdam (1984). Hij promoveerde op het proefschrift 'Blokkering van aandelen' te Leiden (1986). Hij werkte als onderzoeker op het terrein van de vrijwillige organisaties aan de VU te Amsterdam en als hoogleraar Handels- en ondernemingsrecht bij de juridische faculteit van de Universiteit Maastricht (UM). Hij publiceert op diverse terreinen, maar met name op het gebied van het rechtspersonen- en ondernemingsrecht.

Hij is sinds 1993 actief als NAI-arbiter en als ICC-arbitrator en is sinds 2000 tevens actief als mediator. Hij is voorzitter van het bestuur van de internationale onderzoekschool Ius Commune (Maastricht, Leuven, Utrecht, Amsterdam, Edinburgh, Stellenbosch) en coördinerend onderzoeksleider van het deelproject The European Company in deze school.

Daarnaast is hij per 1 maart 2017 benoemd tot hoogleraar Ondernemingsrecht aan de Erasmus School of Law en actief als partner bij Baker Tilly Berk NV.


Prof. mr. Bas Steins Bisschop

Prof. mr. Bas Steins Bisschop is sinds 2001 werkzaam bij Nyenrode Business Universiteit waar hij verantwoordelijk is voor het juridische onderwijs in de Nyenrode degree programs. Verder geeft hij les in diverse executive education programs en doet hij onderzoek binnen een breed scala van juridische onderwerpen. Prof. mr. Bas Steins Bisschop doceert sinds 2007 op Maastricht University binnen het terrein van corporate governance. 

Zijn academische carrière startte in 1991 met het voltooien van zijn PhD, waarbij prof. mr. Bisschop de theorie van beperkte afdwingbaarheid van juridische verdediging tegen vijandige overnames gebruikt door beursgenoteerde vennootschappen introduceerde. Voordat hij bij Nyenrode werd aangesteld doceerde hij regelmatig bij de Erasmus Universiteit en bij Maastricht University. Hij publiceert regelmatig in juridische vakbladen en houdt lezingen op verschillende fora.

Zijn huidige onderzoek is gericht op corporate law en in het bijzonder op nationale en internationale juridische vraagstukken met betrekking tot corporate social responsibility en corporate governance.

Prof. mr. Bisschop was tot 2002 partner bij internationale advocatenkantoren. Sinds 2002 is hij partner bij een in corporate law gespecialiseerd kantoor. 

   

De Nieuwe Poort Amsterdam
Claude Debussylaan 2
1082 MD Amsterdam
UITVERKOCHT