Toon cursussen op rechtsgebied

Scheiden en eigen huis in de praktijk

28 november 2019 - De Nieuwe Poort Amsterdam

Geertje Tuinema
 • DOCENT(EN):
  Geertje Tuinema
 • LOCATIE:
  De Nieuwe Poort Amsterdam
 • TIJD:09:30 tot 16:30 uur
 • PRIJS:349
 • DATUM:
  28 november 2019
 • PO-PUNTEN:4
De Nieuwe Poort Amsterdam

De eigen woning is in een scheiding vaak één van de meest belangrijke onderwerpen, zowel bij gemeenschap van goederen als bij huwelijkse voorwaarden. De financiële en fiscale implicaties van uw advies zijn groot. Met praktijkcases worden de relevante regelgeving, risico's én kansen besproken. Actualiteiten en toekomstige wetgeving worden ook behandeld. 

4 PO-PUNTEN Nederlandse Orde van Advocaten

Niveau & Doelgroep

De deelnemer beschikt over basiskennis van het huwelijksvermogensrecht en fiscale aspecten hierbij. Deze cursus is bedoeld voor advocaten en andere academisch geschoolde juristen. 

Inleiding

Tijdens deze cursus komt de eigen woning in relatie tot de gemeenschap van goederen en de huwelijkse voorwaarden aan bod. Er wordt ingegaan op kernaspecten van de fiscale regeling van de eigen woning. 

Cursusvorm

De (fiscale) plaats van de eigen woning binnen de gemeenschap van goederen is aan veel veranderingen onderhevig geweest in de afgelopen jaren. Ook de aanpassing van de wettelijke gemeenschap van goederen in 2018 is van grote invloed geweest. Tijdens deze cursus worden de meest belangrijke veranderingen behandeld:

 • de eigen woningregeling sinds 2013;
 • het overgangsrecht volgens artikel 10bis.1 wet IB 2001;
 • de eigen woning en de Wet beperking wettelijke gemeenschap van goederen 2018;
 • Besluit van de Staatssecretaris van financiën van 14 april 2017 in samenhang met het besluit van 30 januari 2018, waarin het vaststellen van het aandeel in de eigen woningschuld tussen partners centraal staat. 

Geertje Tuinema neemt u aan de hand van een praktijkgerichte casus 'Hans en Sabine gaan scheiden' mee in de behandeling van de eigen woning en toedeling tussen in gemeenschap van goederen gehuwden en gehuwden op huwelijkse voorwaarden. 

Tot slot worden ook de volgende onderwerpen behandeld:

 • de behandeling van het eigen woning forfait en de hypotheekrente- aftrek bij echtscheiding met praktijkvoorbeelden;
 • het echtscheidingsconvenant en de eigen woning, fiscale aandachtspunten van de Belastingdienst;
 • komende wijzigingen in de inkomstenbelasting die invloed hebben op hypotheekrenteaftrek en partneralimentatie en hoe hierop te anticiperen. 

Doelstelling

Na de cursus is de cursist op de hoogte van de ontwikkelingen met betrekking tot de fiscale positie van het eigen huis en de invloed van wijzigingen hierop. 

Geertje Tuinema is MfN- registermediator en CUC-lid van de Centre for Understanding in Conflict in New York. Daarnaast is zij coach, belastingadviseur en financieel planner. Geertje Tuinema geeft cursussen in het kader van de permanente educatie van zowel advocaten als fiscalisten en accountants. Daarnaast is zij intervisiebegeleider. 

   

De Nieuwe Poort Amsterdam
Claude Debussylaan 2
1082 MD Amsterdam

Aanmelden voor deze cursus

U ontvangt na aanmelding een bevestiging per e-mail.

Andere populaire cursussen

Praktisch en actueel civiel jeugdrechtRotterdam

mr. Annette van Riemsdijk
De Nieuwe Poort Rotterdam

Advocaat en jeugdrechter Annette van Riemsdijk geeft u praktische handvatten voor het procederen in het civiele jeugdrecht en het optimaliseren van uw relatie met de gezinsvoogd en de RvdK. Naast actualiteiten over OTS, uithuisplaatsing en gezag wordt ingegaan op vrijwillige en dwangtrajecten, (komende) wetgeving, NJI- richtlijnen, de beroepscode van het SKJ (tuchtrecht voor jeugdwerkers) en actuele jurisprudentie.

Praktisch procederen en adviseren in het erfrechtAmsterdam

mr. Annette van Riemsdijk
De Nieuwe Poort Amsterdam

Wat zijn de concrete mogelijkheden om snel en zorgvuldig tot een oplossing te komen in het erfrecht? In deze cursus komen belangrijke materieelrechtelijke en procesrechtelijke aspecten van het erfrecht aan bod. Daarnaast is er aandacht voor praktische tips, oplossingen en actualiteiten. Na deze cursus bent u nog beter in staat uw cliënt bij te staan. 

Praktisch procederen in het familierechtRotterdam

mr. Annette van Riemsdijk
De Nieuwe Poort Rotterdam

Deze interactieve cursus is erop gericht u te laten zien hoe procesregels nog beter kunnen worden toegepast en hoe daarmee rekening te houden in de advisering van cliënten. Advocaat en familierechter Annette van Riemsdijk gaat in op de mogelijkheden en risico's van procederen. In deze cursus leert u uw strategie beter bepalen en daar praktische invulling aan te geven. Van Riemsdijk geeft inzicht op hoe de rechter tot een uitspraak komt en geeft praktische tips.